Restips: Danmark är mycket mer än du tror (mina 5 favoritregioner)
Danmark är ett underbart resmål.
I dag vill jag lyfta fram 5 danska regioner (mina favoriter) som jag tycker är speciellt vackra, och värda att utforska. Alla regioner i min lista har närheten till havet som gemensam nämnare. För varje region ger jag dig exempel på speciellt besöksvärda platser.
Jag länkar platsernas namn till Google Street View. Genom att klicka på länkarna kan du själv se de fina ställena, och bli inspirerad.
En del av min släkt härstammar från Danmark, och jag har själv bott och tillbringat mycket tid där. Min morfars far Hemming Elfving, konsul, kommerseråd & grundare av vårt familjeföretag, var även riddare av den Kongelige Danske Dannebrogordenen.
Danmark är som ett andra hemland för mig, och om inte Finland snart korrigerar sina grova fel mot mig så flyttar jag till Danmark för gott.
Som konstnär uppskattar jag speciellt friheten, konsten och arkitekturen, de härligt böljande landskapen och de vackra kusterna i Danmark. Ibland får havet nästan samma turkosa färg som Medelhavet.
Och havet är alltid nära dig. Du är aldrig mer än 52 kilometer från havet var du än befinner dig i Danmark. Du kan enkelt åka kors och tvärs i hela Danmark och uppleva väldigt fina ställen.
Som högkänslig person värdesätter jag lugnet, grönskan och skönheten i naturen, långt borta från människor och stress.
Mitt första tips till dig är att skippa Köpenhamn helt och hållet. Jag har bott i Köpenhamn (i VM-husene i Ørestad) och tycker att Köpenhamn är en fungerande men tråkig storstad. Det finns så mycket mer att se.
Om du ändå väljer att ta en tur genom huvudstaden så vill jag tipsa dig om en plats som få känner till; besök det Kongelige Biblioteks trädgård, en grön och lugn oas med en bronsstaty av den kända filosofen Søren Kierkegaard, existentialismens fader. Om du vill kan du också leta upp Søren Kierkegaards grav på Assistens Kirkegård (kyrkogårdarna i Danmark är fina).
Ett annat tips är att undvika städer överlag (eller tillbringa endast kort tid i dem). Skippa all shopping, det är bättre både för miljön och för din plånbok, och det ger dig mer tid för andra upplevelser.
Undvik också motorvägarna så långt det är möjligt. Välj hellre mindre vägar – då får du en intressantare och estetiskt mer omväxlande resa. Jag själv upplever trafikkulturen i Danmark aningen enerverande, inte lika trevlig och artig som t.ex. i Sverige.
Mina 5 favoritregioner i Danmark
- Själlands östkust
- Kusten på Nordsjälland
- Odsherred & Kalundborg på Nordvästsjälland
- Trekantområdet, Jylland
- Mols halvö & Ebeltoft
1. Själlands östkust (mellan Köpenhamn och Helsingør)
Östkusten är ett trevligt resmål när du vill göra en dagsresa. Strandvägen mellan Köpenhamn och Helsingør, längs Öresundskusten, är ca 45 kilometer och du kommer att passera det ena fina området efter det andra. Du får njuta av vackra infarter och planteringar, hus, slott och gårdar (i olika stilar, epoker och design). Hellerup, Charlottenlund och Klampenborg har också fina villaområden.
Ta dig tid att besöka konstmuseet Louisiana som finns i Humlebæk, 10 km söder om Helsingør. Samlingen och utställningarna håller absolut världsklass. Där finns bl.a. en betydande Alberto Giacometti samling. Den strandnära miljön i sig är värt ett besök – gå ut och njut i den fina skulpturparken (som hör till museet).
2. Kusten på Nordsjälland
På Nordsjälland finns Danmarks Riviera med platser som Hornbæk Strand och Dronningmølle Strand.
Nordsjälland har vackra, vidsträckta stränder och platser som t.ex. Rågeleje, Tisvilde och dess Hovedgade, Heatherhill Bakker, Melby Overdrev och naturområdet Tisvilde Hegn. Nordsjälland är ett populärt fritidsresmål.
Lite söderut finns Fredriksborgs slottspark, som är en stor och välskött formell trädgård, med planteringar, skulpturer och vattenelement.
Då du har njutit av Nordsjälland kan du åka vidare till det vackra Nordvästsjälland. Om du vill kan du ta färjan mellan Hundested och Rørvig.
3. Odsherred & Kalundborg på Nordvästsjälland
Odsherred, Kalundborg och norra delen av Holbæks kommun har otroligt vackra platser. Härifrån kommer min morfars mor.
Längst uppe i nordvästra Själland ligger Själlands udde, en 15 km lång, smal halvö. Havet omger dig på båda sidor. Här finns också t.ex. Klintebjerg Klint, Ebbeløkkevej och Rørvig Strand.
Røsnæs halvö i Kalundborg ligger sydväst om Själlands udde. Røsnæs har ett lite varmare mikroklimat och det finns flora och fauna som du inte hittar i resten av landet.
Mellan Røsnæs och Själlands Udde finns Asnæs, ett väldigt kuperat område. Här får du utsikt över böljande fält med det blåa havet i bakgrunden, nästan som i Toscana. Ordrup Næs ligger i närheten.
Kör på mindre vägar, t.ex. Egebjergvej och Vindekilde Strandvej är fina. För golfspelare erbjuder golfbanan i Holbæk en unik naturupplevelse (9 av 18 hål är belägna på en egen ö i fjorden).
Från Själlands Udde finns det en snabb och praktisk färjförbindelse till Jylland. Färjorna går året runt till Århus (75 min) och sommartid till Ebeltoft (55 min). Ebeltoft finns i region nr 5 på min lista.
Om du väljer att köra landvägen från Själland till Jylland så kommer du att passera ön Fyn. Där kan du pausa t.ex. vid Egeskov Slottsträdgård, eller åka upp till Fyns Hoved, ett Natura 2000-område på Fyns nordligaste punkt.
4. Trekantområdet, Jylland
Trekantområdet är ett vackert och livskraftigt område som utgörs av städerna Vejle, Fredericia och Kolding med omnejd.
Naturområdet Trelde Næs avgränsar Vejle Fjord från Lillebælt. Nära Trelde Næs finns Hvidbjerg (som var centrum för en konstnärskoloni med medlemmar ur COBRA-gruppen). Trakten har kallats för “Ett annat Skagen“.
Om du vill se modern konst hittar du Trapholtmuseet i Kolding. Museet ligger invid Kolding Fjord. Vid fjorden kan du också beundra vackra trädgårdar med konstnärligt klippta häckar samt modern dansk arkitektur. Koldings Fjordvej har fina villaområden, likaså Bredballe i Vejle.
Danmarks största naturpark, Naturpark Lillebælt, finns i Trekantområdet. Här är en länk till naturparkens webbplats med en översiktskarta på platser du kan besöka i området.
Här är ännu några fler exempel på vackra platser i Trekantområdet: Brejning havn, Comwell Kellers Park, Hotel Vejlefjord, Børkop, ett handikappvänligt fågeltorn i Vejle, Dyrehaven i Vejle (med hjortar och bokskog).
5. Mols halvö & Ebeltoft
Mols halvö ligger på Jyllands östkust och består till stora delar av ett naturreservat. Staden Ebeltoft har ett vackert läge invid Ebeltoft Vig.
Se här hur vackra vyerna är: Agri Bavnehøj Vej, Tyvelhøjvej, Stenhøjevej, Agri Bavnehøj, Stabelhøje, Ellemandsbjerg, Ellemandsvej, Trehøje (med solnedgång), Toggerbovej, Jernhatten, Kalø slott (med kor), Sletterhagevej och Sletterhage Fyr.
Kör du förbi Århus (50 km från Ebeltoft) kan du se fina park- och villaområden i trakten vid Marselisborg. Vid stranden finns under sommarhalvåret en infinite bridge som är ett modernt konstverk i vattnet.
Generella tips för Danmark
Besök konstgallerier och utställningar, de finns överallt (danskarna är mycket duktiga på konst).
Njut av de härliga trädgårdarna i Danmark! Vart du än går eller kör så ser du fina, välskötta och inspirerande trädgårdar med välklippta häckar.
Jag har tidigare skrivit om wienerbröd och vill igen lyfta fram den danska specialiteten. De bästa wienerbröden jag någonsin ätit har jag fått i Danmark.
Du kan enkelt och tryggt hyra en stuga i Danmark. Det finns fint organiserade uthyrningssystem, där du kan specificera önskemål, boendestandard, antal bäddar och hitta de bästa alternativen enligt din budget. Vi har själva hyrt hus och stugor via Novasol och Dansommer och även hyrt privat, utan förmedlande företag. Våra erfarenheter har varit positiva, och vi har varit nöjda. Det har varit ett utmärkt sätt att ha en bas med eget kök, tvättmöjligheter och alla bekvämligheter, helt som i ett eget hus.
Det finns restauranger och take-away på de flesta ställen (jag brukar dock göra all mat själv). Matbutikerna i Danmark hör inte till mina favoriter. Jag saknar speciellt ett bredare urval laktosfria produkter samt de stora, goda och praktiska hushållsostarna som Arla producerar i Nr. Vium (Jylland) för grannländerna Sverige och Finland. Varför säljs inte dessa gräddostar i Danmark?
Jag hoppas denna reseguide kan fungera som en startpunkt för din reseplanering. Låt inte listan begränsa dig alltför mycket – det finns många intressanta platser att upptäcka överallt i Danmark (exempelvis platsen du ser på inläggets huvudbild: Rubjerg Knude fyr vid Lønstrup Klint på Nørrejyske ø i Nordjylland, nära den populära turistorten Skagen, som också har en fin kyrkogård).
Det finns lite bilder från Danmark i min visuella dagbok. Scrolla ner halvvägs i bildgalleriet Juli 2015 – Maj 2016 så hittar du bilderna (som är från mars till maj 2016).
* * * * *