Kias enkla Spaghetti al Pomodoro (One Pot Pasta med tomatsås)

Ciao bellissima!

I dag bjuder jag dig på ett underbart gott & enkelt recept, min snabba och lättlagade variant av Pasta al Pomodoro, kanske den mest klassiska av alla italienska maträtter.

Här hittar du det absolut lättaste och mest stressfria sättet att tillaga rätten på.

Receptet är faktiskt så enkelt och okomplicerat att pastan & såsen nästan tillagar sig själv, medan du väntar. Kan det bli bättre?

Du behöver bara ett enda kokkärl + en slev.

Ingredienserna har du troligtvis redan hemma i skafferiet.

Idén till det geniala receptet föddes när jag och min man Henrik försökte hitta nya sätt att spara ström i energikrisen. Varför smutsa ner flera kastruller, och använda flera spisplattor, när du lika bra kan tillaga allt i ett och samma kokkärl?

Det nya tillagningssättet sparar energi, disk och stress, utan att kompromissa med smakupplevelsen. Tvärtom – när rätten tillagas i samma kokkärl, kommer pastans stärkelse till full nytta i såsen, som blir silkeslen och mer smakrik. När du väl testat att göra pasta så här, vill du aldrig mer låta pastavattnet gå till spillo.

Gardasjön, Italien

Ända sedan jag var liten har jag älskat italiensk mat, och pasta i synnerhet. Det har blivit min specialitet.

Många saker har jag fått lära mig av min moster Kitty, som med sin familj bor i norra Italien, nära Gardasjön. Både Kitty och hennes man Roberto är duktiga på mat, och familjen har länge drivit Parc Hotels Italia, en hotellkedja med 14 hotell, golfbana och restauranger.

När jag var liten var det alltid en höjdpunkt när Kitty & Roberto kom på besök. De hämtade med sig en massa härliga italienska delikatesser – produkter du på den tiden inte kunde köpa i finska matbutiker. Genom Kitty & Roberto, och mina egna resor till Italien, fick jag tidigt uppleva den rika italienska matkulturen och matglädjen, och fastnade i den för alltid.

Under alla år fram tills Henrik blev allvarligt sjuk, åt vi italiensk mat (hemma eller på restaurang) så gott som varje dag. Det saknar jag.

Spaghetti al Pomodoro receptet har jag skapat och anpassat åt oss själva, så det är relativt milt och magvänligt. Om du gillar och tål vitlök, lök och chili så passar de utmärkt att sätta i. Pröva dig frimodigt fram! Alla kan lyckas med detta recept, bara du har råvaror och ingredienser av bra kvalitet.

Portionerna är stora, så du blir garanterat mätt. Inget brukar bli kvar på tallrikarna – så förföriskt god är delikatessen, i all sin enkelhet!

Buon appetito!

Recept: Kias Spaghetti al Pomodoro | One pot pasta

2 portioner | 30 minuter

Du behöver:

1-2 msk god olivolja
1 burk krossade tomater (400-500 g)
4 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
nymalen svartpeppar
örtkryddor/kryddmix efter smak
250 g spaghetti

Till servering:
100 g ost till garnering (parmesan, pecorino, mozzarella eller gräddost)
ev. färsk basilika till garnering

Jag använder: Barilla Spaghetti N° 5, Pirkka Krossade ekologiska tomater, Filos Extra Virgin olivolja från Kreta, Jozo salt, Dansukker socker, Meira Örtgrydda till grönsaker (16 g kvarn), Pirkka gräddost, och Santa Maria svartpeppar i min Peugeot pepparkvarn. Jag tillreder pastan i en tjockbottnad Hackman Matador 2,5 liters kastrull (med Ceratec keramisk yta).

Gör så här:

  1. Ta fram en medelstor kastrull/gryta (gärna nonstick).
  2. Häll i 1-2 msk olivolja och 1 burk krossade tomater.
  3. Tillsätt 4 dl vatten (använd tomatburken som mått, så sköljer du ur den på samma gång).
  4. Tillsätt 1 tsk salt och 1 tsk socker + aromatisk nymald svartpeppar och annan örtkryddning enligt smak.
  5. Koka upp under lock.
  6. När såsen börjar koka, ta bort locket, och sätt i spaghettin (bryt den i kortare bitar så den passar kastrullen). Se till att spaghettin täcks av tomatsåsen.
  7. Låt puttra utan lock på låg/medelvärme. Rör om försiktigt ibland, så att spaghettin inte fastnar i bottnet. Stäng av spisvärmen efter cirka 11-12 minuter, men låt kastrullen fortfarande stå kvar och puttra på eftervärmen några minuter. När du är nöjd med pastans/såsens konsistens är pastan klar att serveras och ätas. Pasta ska aldrig vänta på matgästerna – det är gästerna som ska vänta på pastan!
  8. Servera genast & het – med rikligt med ost på (riven eller i bitar). Ju mer ost du sätter desto krämigare blir pastan. Toppa med färsk basilika, om du råkar ha det. Och kombinera gärna rätten med ett glas vitt & syrligt bordsvin.

Vinförslag:

Santa Helena Varietal Chardonnay, Chile (pris 7,98 € i Finland)

Ett trevligt, rikt och expressivt matvin (med hög och frisk syrlighet som passar ypperligt till tomatpastans syrlighet och sälta). Fruktig, med inslag av citrus och tropiska toner (ananas & persika), söt vanilj och lite mandel/marsipan. En vacker bukett av florala toner i både doft och smak. Vacker transparent halmgul färg med gyllene reflektioner. Lång och fräsch eftersmak. Skänker stor njutning i förhållande till priset. Detta var förut vårt favoritvardagsvin till pasta, pizza och kycklingrätter, på den tiden vi ännu kunde dricka vin. Servera avkylt till cirka 11 grader.

Receptet i bilder:

Här är allt du behöver till såsen; krossade tomater, salt, peppar, olivolja, örtkrydda och socker.
Jag föredrar Pirkkas krossade ekologiska tomater (har använt dem i över 15 års tid). Ibland använder jag också Mutti tomatprodukter. Båda är italienska.
Först häller jag olivolja i den kalla kastrullen. Vill du använda färsk vitlök kan du här snabbt fräsa vitlöken gyllenbrun (30 sek), innan du sätter i övriga ingredienser.
Häll i krossade tomater och kallt vatten. Använd burken som mått så sköljer du den på samma gång.
Tillsätt salt och socker.
Peppra enligt smak. Jag brukar vrida cirka åtta vridningar på min Peugeot pepparkvarn.
Min favoritkrydda till denna pasta; Meira örtkrydda till grönsaker (innehåller vitlök, basilika, grönpeppar, oregano, timjan, rosmarin, rosépeppar och ramslök). Innan jag använder den får den stå i skåpet i flera år, så blir den mildare och snällare för magen.
Färdigt kryddat. Det var alla ingredienser som behövs till såsen.
Blanda om och sätt på spisplattan. Låt koka upp under lock, på en platta som matchar kastrullen (tar 3-5 minuter beroende på spis).
Jag använder Barillas vanliga spaghetti. Du kan även använda annan torkad pasta, förutsatt att den angivna koktiden är kring 10 minuter. För dig som äter glutenfri kost, har Barilla en väldigt god glutenfri spaghetti.
När såsen kokat upp, tillsätt spaghettin (som du kan bryta i kortare bitar).
Se till att spaghettin alltid är helt täckt av såsen. Sänk spisens värme (till låg/medelvärme) så fort det börjat koka igen, och låt puttra utan lock så att såsen reduceras. Rör om ibland så att inte pastan klibbar eller fastnar i bottnet.
Medan du väntar kan du riva ost. Jag använder gräddost eftersom det är den enda osten jag har hemma. Osten gör såsen ännu krämigare.
Här har pastan puttrat i cirka 11 minuter. Såsen har ännu för mycket vätska och spaghettin är aningen underkokt. Jag har stängt av spisplattans värme, men låter pastan stå kvar och småputtra fyra-fem minuter till (på eftervärmen).
Vilken härlig konsistens såsen får – silkeslen av pastans stärkelse. Var noga med att såsen hela tiden täcker spaghettin, för ett jämnare resultat.
Klart att servera!
Servera som en liten pyramid – ser fint ut och håller värmen bättre.
Lite extra sås på toppen.
Vilken delikatess.
Strö osten över pastan och låt det smaka!
Den rivna osten smälter i pastan och gör rätten ännu rikare. Buon appetito!

Ps. Vi har nu levt över 30 månader hemma i total isolering. Jag har uppdaterat Dokumentation & Bilder med nya dagliga bilder från 1 Januari till 22 Februari 2023. Se det nyaste galleriet här >

* * * * *